Köszöntő

„Van úgy, hogy csak mit évek soka szűr meg,
az a tökéletes ép változat.
Álcsillogás a pillanat szülötte;
őrzi a jót az utókor örökre.”

Goethe: Faust (ford.: Jékely Zoltán)

Tisztelt Vendégeink!

2014. március 1-jén újjáélesztettük az operai bálok évszázados hagyományát immár olyan formában, mely méltó a műfaj és az összművészetek 130 éves fellegvárának szellemiségéhez. A Richard Strauss-évad tiszteletére Ezüst Rózsa Bálnak nevezett estély mindazon értékek, a magas minőségű muzsika, a művészi tánc, az építészeti bravúr ünnepe volt Ybl Miklós születésének 200. emlékévében, melyek megőrzése az Opera legfőbb célja a XXI. században is. Világsztár énekesnő, nemzetközi hírű balerina, kiváló magyar ének-, tánc- és zeneművészek gondoskodtak arról, hogy vendégeink valóban elsőrangú élményekkel gazdag estét tölthessenek el a Ház patinás tereiben. Díszvendégeink között pedig a művészek mellett egy addig talán távolinak érzett, de mélyen artisztikus szféra, a sport bajnokai foglaltak helyet. A bált az előző század fordulójának báljaihoz híven jótékonysági céllal is összekapcsoltuk, megváltott jegyekkel vendégeink egy mentőautó árához is hozzájárultak.

2015. február 14-én ismét megrendezzük ezt a nagyszabású eseményt, immár Faust Bál néven. Az elnevezéssel az Opera Goethe fő művének, a Faust első, töredékes formája megjelenésének 225. évfordulója előtt tiszteleg: ahogy tavaly egy zeneszerző zseni életművéből, úgy most a világ művészetének egyik alaptörténetéből merítünk inspirációt új évadunkhoz. Akkor a sport, idén a tudomány az a vendégszféra, amelynek legnagyobb hazai személyiségeit az Operába invitáljuk. A magas minőség, a változatos programok, az elegancia és a különlegesség azok a vezérelvek, melyek a bál szervezését ezúttal is irányítják. A termekben különféle zene szól a szimfonikustól az elektronikusig, elsőbálozóink felkészülten és izgatottan várják, hogy bemutatkozhassanak a vendégek előtt csakúgy, mint az operasztár, Angela Gheorghiu, Solti György felfedezettje, a londoni Royal Opera, a New York-i Metropolitan Opera és a milánói Scala csillaga, aki e Faust Bálon debütál a magyar közönség előtt.

Az Operaház mellett rendezett Dalszínház UtcaBálon ezúttal is bárki részt vehet, a főműsor kivetítését is megtekintheti élőben, s akár adakozhat is. A Házban zajló eseményekre belépőt váltó vendégeink is csatlakoznak az Opera tényleges feladataihoz szorosan tartozó társadalmi felelősségvállalás jegyében kitűzött jótékonysági célhoz, az Országos Mentőszolgálat megsegítéséhez. A bál másnapjának délelőttjén pedig újra hátrányos helyzetű gyermekeket látunk vendégül a hatalmas bálteremben: ők „Morzsabál” gyanánt Humperdinck: Jancsi és Juliska c. meseoperáját tekinthetik meg.

Bízom benne, hogy a báli belépők megváltásával hozzájárul jótékonysági célunk megvalósulásához, és Valentin napján Önt kedves Partnerével együtt üdvözölhetem a Faust Bálon.

Ókovács Szilveszter
f
őigazgató
Magyar Állami Operaház