Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu nemzetközi karrierje a londoni Királyi Operaházból indult. A Covent Garden közönségének 1992-ben mutatkozott be a Don Giovanni Zerlinájaként. Igaz, előtte egy sikeres meghallgatáson Peter Katona intendánsnak nemet mondott a Bohémélet Mimijére azzal az indokkal, hogy még túl korainak tartja. Aztán amikor úgy érezte, hangja, egyénisége és a Puccini-hősnő összeértek, természetesen jött a hatalmas siker, és egyik emblematikus szerepévé vált. Az igazi népszerűség 1994-ben érkezett el számára a Traviata Violettájaként, amit Solti György vezényletével énekelt. Nem véletlen, hogy a maestro nevét említi elsőként, amikor arról kérdezzük, ki, mi jelenti számára a magyar operát: „Ő volt a legelső és a legfontosabb kollégám a nemzetközi operaéletben.”

A harcos, küzdeni tudó gyönyörű asszony a Ceauşescu-érában nőtt föl, s hogy ez mit jelentett, még a középiskolásként elért sikerek, hangfelvételek és tévés fellépések ellenére is, tájékunkon nem kell külön ecsetelni, önérzetességére mindenképp egyfajta magyarázatot ad. Ha a fotóit nézzük, az első, ami szembetűnik, az a sötét tüzű szempár. Tiszteletet parancsoló és titokzatos. Érzékeny és érzéki. Ugyanezek a jelzők alakításaira is tökéletesen állnak, ezért passzol hozzá az érzelmileg leginkább felfokozott színpadi műfaj, az opera, és azok a kegyetlenül őszinte, végletes és végzetes karakterek, mint a már említett Mimi vagy Tosca, Adriana Lecouvreur, Violetta, Júlia, Manon, Carmen, Lucrezia Borgia vagy épp Margit.

Angela Gheorghiu hihetetlenül drámai és hihetetlenül elegáns, énekesként és a magánéletben is. Nem klasszikus, ugyanakkor nem is szabálytalan szépség. Egy érett, magabiztos, öntudatos, nőies nő, akinek ott a helye a „száz legszebb nő” listáján. Az énekesnő több magas rangú kitüntetés büszke tulajdonosa, nemrégiben a kolozsvári zeneakadémia díszdoktorává avatta, és erről így nyilatkozott: „Mélyen hiszek a kultúra és az oktatás fontosságában, ez az emberi fejlődés, a civilizáció, a fejlődés sava-borsa”. Hangját és játékát megannyi díjnyertes CD- és DVD-felvétel őrzi, amelyek közül kiemelkedik a Maria Callas emlékére kiadott album.

Angela Gheorghiu a magyar közönség előtt a Faust Bálon debütál.